Șomajul tehnic – condiții și procedura
Conditiile de acordare a șomajului tehnic, așa cum au fost ele inițial consacrate prin Ordonanța de Urgență nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 (”OUG 30”), au fost modificate/nuanțate prin Ordonanța de Urgență nr. 32/2020 (”OUG 32”).
Astfel, astăzi, cine beneficiază de indemnizația de somaj tehnic?
Pot beneficia de acest ajutor:
- salariații ai căror angajatori reduc sau întrerup temporar activitatea, total sau parțial, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență decretate, în baza unei declarații pe propria răspundere a angajatorului;
Nota bene 1: În categoria de mai sus intră și salariații cu mai multe contracte individuale de muncă, cu condiția ca niciun contract cu normă întreagă să nu fie activ; în situația existenței mai multor contracte de muncă suspendate, salariatul va beneficia de indemnizația aferentă contractului cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
Nota bene 2: Este eliminată condiția obținerii certificatului de urgență de către angajator, fiind necesară declarația pe propria raspundere a acestuia în sensul atestării întreruperii activității din cauza pandemiei.
Nota bene 3: Este eliminată condiția realizării de către angajator a unor încasări cu 25% mai mici față de media încasărilor din lunile ianuarie – februarie 2020.
Care este cuantumul indemnizatiei?
Spre deosebire de OUG 30, noul text modificator clarifică faptul că indemnizația lunară maximă suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj este de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, respectiv maxim 4.071,75 RON, DAR aceasta poate fi suplimentată de angajator cu sume reprezentând diferența de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Care este procedura de urmat și cât vor avea de așteptat angajații?
Angajatorii vor depune, prin poșta electronică, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, următoarele:
- modelul tip de cerere;
- modelul tip de declarație pe propria răspundere;
- modelul tip de listă a salariaților pentru care se solicită acordarea indemnizației,
toate prevăzute în anexele la Ordinul Ministrului Muncii nr. 741/2020 privind aprobarea modelului documentelor prevăzute la art. XV alin. (1) din OUG 30/2020, cu modificările și completările aduse prin OUG 32/2020.
Plata se va face în conturile angajatorilor deschise la băncile comerciale în termen de maxim 15 zile de la depunerea documentației, iar angajatorul va vira sumele către angajat în maxim 3 zile lucrătoare de când contul i-a fost creditat cu acestea.
Nota bene: pentru a da consistență textului de lege care prevede depunerea online a documentelor menționate mai sus, începând cu data de 3 aprilie 2020, s-a lansat platforma digitală, https://aici.gov.ro, care permite realizarea procedurii, inclusiv în relația cu instituțiile publice care nu au un sistem propriu de registratură online.