Ordonanța Militară nr. 5 & 6 din 31 Martie 2020

Pe data de 31 martie 2020, două noi Ordonanțe militare au fost publicate în Monitorul Oficial al României, care stabilesc noi măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, respectiv Ordonanța militară nr. 5 și Ordonanța militară nr. 6.

  1. Ordonanța militară nr. 5/2020

Potrivit prevederilor Ordonanței militare nr. 5, se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 31 martie 2020 ora 18,00. De asemenea, se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia și din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 6 aprilie 2020. Important de menționat este faptul că aceste măsuri nu se aplica zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

De asemenea, conform Ordonanței militare nr. 5, prevederile art. 3 din Ordonanța militară nr. 4/2020 se modifică în sensul că se instituie răspunderea penală a persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente.

În ceea ce privește persoanele care părăsesc spațiului de izolare, vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 dacă fapta nu constituie infracțiune. Important de menționat este faptul că, pe data de 31 martie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța de Urgență nr. 34/2020 conform căreia limita minimă a amenzii aplicate pentru nerespectarea prevederilor ordonanței militare s-a majorat de la 100 Ron la 2.000 Ron, iar limita maximă a amenzii s-a majorat de la 5.000 Ron la 20.000. Aceste modificări vor intra în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

 

În plus, Ordonanța militară nr. 5 prevede în mod expres faptul că măsura carantinării sau izolării la domiciliu nu se aplică următoarelor categorii de persoane:

  1. piloților de aeronave și personalului navigant care zboară înspre și dinspre zone aflate sub incidența codului "zonă GALBENĂ" sau fără risc epidemiologic;
  2. piloților de aeronave și personalului navigant care zboară înspre și dinspre zone aflate sub incidența codului "zonă ROȘIE" sau cu risc epidemiologic, care nu coboară din aeronave între zboruri, sau poartă echipament de protecție (combinezon, mănuși, ochelari, mască), dacă între zboruri coboară din aeronavă.

         ​2. Ordonanța militară nr. 6/2020

Ordonanța militară nr. 6 prevede faptul că, pe perioada stării de urgență, se instituie măsura de carantinare în municipiul Suceava și în comunele Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei. De asemenea, se instituie o zonă de protecție, ca perimetru de siguranță în jurul localităților carantinate, formată din toate celelalte unități teritoriale administrative din județul Suceava.

Astfel, în zona carantinată este permisă doar intrarea, respectiv ieșirea pentru:

  1. transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației;
  2. persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

În plus, toate celalate restricții stabilite prin ordonanțele militare anterioare se aplică în mod corespunzător în localitățile carantinate și în zona de protecție.

În  ceea ce privște zona de protecție, Ordonanța militară prevede faptul că este interzisă deplasarea între localitățile din zonă a persoanelor ce aparțin altor categorii socioprofesionale, iar accesul pe aeroportul internațional "Ștefan cel Mare" Suceava este permis doar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.