RO EN

Măsuri adoptate prin Ordonanța Militară nr. 3 din 24 Martie 2020

Pe data de 24 martie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța Militară nr. 3 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, iar unele măsuri se aplică de astăzi, începând cu ora 12.00.

Printre cele mai importante prevederi ale acesteia menționăm faptul ca textul interzice orice deplasare, inclusiv pe timp de zi, cu excepția deplasărilor efectuate în scopul (i) desfășurării activității profesionale, (ii) asigurării de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor (iii) obținerii de asistență medicală, (iv) îngrijirii altor persoane, (v) donării de sânge,  precum și celor efectuate în scopul  (vi) realizării activităților agricole ori comercializării de produse agroalimentare.

De asemenea, conform ordonanței militare circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani va fi permisă numai în intervalul orar 11.00-13.00 și numai dacă deplasarea este efectuată în scopul procurării de bunuri și alimente, obținerii de asistență medicală, îngrijirii altor persoane, pentru miscarea zilnică în proximitatea locuinței sau plimbării animalelor de companie. Excepție de la intervalul orar menționat mai sus fac deplasările în scop profesional și pentru diverse activități agricole.

În scopul verificării motivului deplasării, se vor prezenta organelor abilitate următoarele documente:

  • legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator; sau
  • o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

De asemenea, se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării tuturor persoanelor care intră în România. Ca o măsura suplimentară de control, ordonanța prevede că, pentru verificarea respectării condițiilor de carantinare sau izolare la domiciliu, instituțiile de securitate națională vor proiecta sisteme de comunicații și aplicații informatice, necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, pentru a comunica în timp real și permanent cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu.

Pentru a preîntampina aglomerările, în spațiile în care este permisă deplasarea, cum ar fi magazine alimentare sau instituțiile publice, acestea vor trebui să ia măsuri suplimentare de siguranța cum ar fi marcarea zonelor de acces cu semne vizibile care să indice păstrarea distanței de 1,5 metri dintre oameni, administratorii de piețe vor trebui să organizeze activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanță socială, iar comecianții vor purta măști și mănuși.

Nu în ultimul rând, ordonanța militară prevede că, începând cu ora 23.00, se vor suspenda pentru o perioadă de 14 zile toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franţa şi Germania şi din Franţa şi Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, cu excepția zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi autorizărilor tehnice necomerciale.

În plus, ordonanța militară prevede modificarea art. 2 din Ordonanței nr. 2/2020, respectiv introducerea alin. 21 conform căruia măsura suspendării temporare a activității de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici nu se aplică în cazul (i) vânzării produselor electronice şi electrocasnice de către operatorii economici care asigură livrarea la domiciliul/sediul cumpărătorului și (ii) vânzării produselor şi serviciilor de optică medicală.

Nerespectarea măsurilor instituite prin ordonanța militară atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală.