Legea privind diminuarea risipei alimentare

Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare ( “Legea”) a intrat în vigoare la data de 21 mai 2017.

Guvernul nu a aprobat încă normele metodologice de aplicare a Legii, norme care sunt esențiale pentru o înțelegere și aplicare corespunzătoare a dispozițiilor acesteia. Un proiect de hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii (”Proiectul de Norme Metodologice”) a fost publicat pe 12 mai 2017 pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (”MADR”), pentru consultare publică.

Cu toate acestea, MADR a publicat pe data de 22 mai 2017 un comunicat de presă prin care s-a adus la cunoștință publicului că, în urma dezbaterilor publice care au avut loc cu privire Proiectul de Norme Metodologice,  MADR  propune amânarea termenului pentru aplicarea completă a Legii (incluzând aprobarea normelor metodologice) până la data de 31 decembrie 2017, prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență (”Ordonanța de Amânare”). Observăm că până la momentul emiterii Ordonanței de Amânare, Legea este teoretic în vigoare, deși, de facto, aceasta nu este aplicabilă în absența normelor metodologice.

Vă rugăm să găsiți mai jos o scurtă analiză a prevederilor principale ale Legii, precum și ale Proiectului de Norme Metodologice. (disponibilă în format .pdf)

Articol scris de Cosmin Stăvaru și Maria Ghinea.

Descarcă articolul în format .pdf