Societatea de avocatură Bulboacă & Asociații a asistat EximBank în preluarea Băncii Românești

Societatea de avocatură Bulboacă  & Asociații a consiliat EximBank în preluarea pachetului majoritar de acțiuni  emis de Banca Românească. Procesul de achiziție a 99.28% din capitalul social al Băncii Românești de la acționarul National Bank of Greece a fost finalizat după obținerea aprobărilor din partea autorităților cu privire la tranzacție.

Astfel, echipa Bulboacă & Asociații a asigurat EximBank asistență juridică pe parcursul întregului proces de achiziție a acțiunilorc, din etapele preliminare ale procesului competitiv de ofertare și până la finalizarea tranzacției. Acordul pentru preluarea acțiunilor a fost semnat în iunie 2019 iar, în urma obținerii aprobărilor din partea BNR și a Consiliului Concurenței, EximBank a devenit în mod oficial acționarul majoritar al Băncii Românești.

„Tranzacția marchează o premieră pe piața românească deoarece este prima dată când o bancă de stat achiziționează o bancă privată. În urma acestei tranzacții, EximBank va acționa pentru prima dată în sectorul bancar de retail și devine astfel o bancă universală. Banking-ul va rămâne în 2020 un domeniu predilect pentru tranzacții, așa cum am văzut în practica de M&A din ultimii doi-trei ani. Estimăm că anul acesta vor urma noi consolidări în sistemul bancar autohton”, a declarat Adrian Bulboacă, avocat coordonator al Bulboacă și Asociații.

Tranzacția a fost coordonată din partea Bulboacă & Asociații de Alexandra Radu, Partener si Head of Corporate / M&A. Din echipă au mai făcut parte avocații Cosmin Pohaci, Ana Chira, Raluca Cristea, Ioana Barbu, Paula Crînganu-Filip,  Andreea Hlihor, Lidia Lupu, Ana Adăscăliței și Andrei Zărnescu.

EximBank este o bancă al cărei acționar majoritar este Ministerul Finanțelor și care acționează atât ca bancă comercială, cât și ca agent al statului. Banca Românească este o bancă comercială universală ce operează în prezent printr-o rețea națională de aproximativ 100 de sucursale. Grupul National Bank of Greece este cel mai vechi și mai mare grup financiar din Grecia, ce a dobândit pachetul majoritar de acțiuni în cadrul Bancii Românești în anul 2003.

În analizele pe piața de specialitate, tranzacția a fost listată drept una dintre cele mai mari tranzacții ale anului 2019.