Diminuarea risipei alimentare – o nouă obligație în sarcina agenților economici

În vederea limitării cantității de produse alimentare aruncate, Camera Deputaților a adoptat, în data de 18 octombrie, legea privind diminuarea risipei alimentare (“Legea”).

Varianta aprobată a Legii cuprinde doar dispoziții cu caracter de principiu, urmând ca în termen de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial să fie stabilită metodologia pentru punerea sa în aplicare. Legea va intra în vigoare în termen de un an de la publicarea sa în Monitorul Oficial.

Care sunt obligațiile agenților economici?

Agenții economici angajați în producția și comercializarea alimentelor sunt obligați să întreprindă următoarele acțiuni, în următoarea ordine de prioritate:

i. dimensionare mai eficientă a stocurilor și vânzarea cu prioritate a produselor ce se află în prag de expirare;

ii. donarea alimentelor aflate aproape de data expirării, dar care sunt încă potrivite pentru consumul uman, către fundații și asociații comunitare, spitale, orfelinate și cămine de bătrâni;

iii. direcționarea spre consumul de către animale, în situația în care alimentelor sunt improprii consumului uman și dacă nu afectează sănătatea animalelor;

iv. direcționarea către agricultură ca îngrășăminte, dacă au devenite improprii consumului uman și animal;

v. direcționarea către valorizarea energetică, prin transformarea în gaz metan sau prin incinerare directă.

 

Care sunt sancțiunile?

Singura faptă sancționată de Lege este distrugerea intenționată a produselor alimentare devenite improprii consumului uman ca urmare a degradării naturale, amenda contravențională fiind în valoare de 10.000 RON.

 

Articol scris de Maria Ghinea.

Descarcă articolul în format pdf.