Astăzi a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța militară nr. 8 care prevede noi măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

">
COVID-19
RO EN

Ordonanța Militară nr. 8 din 10 Aprilie 2020

Astăzi a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța militară nr. 8 care prevede noi măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Conform Ordonanței militare nr. 8, pot părăsi locuința, următoarele categorii de persoane:

  1. titularii autorizațiilor/permiselor de pescuit comercial pe Dunăre, apele interioare sau Marea Neagră în vederea desfășurării activităților de pescuit comercial și acvacultură, precum și pentru comercializarea produselor rezultate în urma acestor activități.
  2. apicultorii care se deplasează spre sau dinspre locația.

În vederea verificării motivelor anterior menționate, persoanele vor prezenta organelor competente o declarație pe propria răspundere, în care se va menționa ca și motiv, deplasarea în interes profesional.

De asemenea, Ordonanța militară prevede posibilitatea de a părăsi locuința în vederea achiziționării de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule și servicii de reparații auto. În această situația, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că persoanele părăsesc locuința pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor.

Conform articolului 2 din Ordonanța militară se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile., începând cu data de 14 aprilie 2020. Această măsură se va menține după expirarea duratei pentru care a fost instituită starea de urgență numai dacă starea de urgență se prelungește și dacă se menține competența Ministrului Afacerilor Interne de a aplica astfel de măsuri.

Important de menționat este că această măsură nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

În ceea ce privește piețele agroalimentare, acestea rămân deschise pe toată perioada stării de urgență, pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, deplasarea acestora fiind permisă pe baza unei declarații pe propria răspundere și a certificatului de producător.

Conform prevederilor Ordonanței militare nr. 8, se prelungește pe întreaga perioadă a stării de urgență, măsura închiderii temporare - totale sau parțiale - a punctelor de trecere a frontierei de stat, respectiv:

  1. Frontiera cu Ungaria: Turnu, județul Arad (cu excepția circulației lucrătorilor transfrontalieri);  Salonta, județul Bihor - feroviar și rutier (cu excepția circulației lucrătorilor transfrontalieri pe cale rutieră); Săcuieni, județul Bihor (cu excepția circulației lucrătorilor transfrontalieri);  Valea lui Mihai, județul Bihor - feroviar și rutier (cu excepția traficului feroviar de marfă); Carei, județul Satu Mare.
  2. Frontiera cu Bulgaria:  Negru Vodă, județul Constanța;  Lipnița, județul Constanța; Dobromir, județul Constanța; Zimnicea, județul Teleorman; Turnu Măgurele, județul Teleorman;  Bechet, județul Dolj (cu excepția traficului de marfă).
  3. Frontiera cu  Ucraina: Sighetu Marmației, județul Maramureș; Isaccea, județul Tulcea.
  4. Frontiera cu Republica Moldova: Rădăuți-Prut, județul Botoșani;  Oancea, județul Galați.
  5. Frontiera cu Serbia: Porțile de Fier II, județul Mehedinți; Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți (cu excepția traficului de marfă); Orșova, județul Mehedinți; Moldova Nouă, județul Caraș-Severin; Naidăș, județul Caraș-Severin; Vălcani, județul Timiș; Stamora-Moravița, județul Timiș - feroviar (cu excepția traficului de marfă); Lunga, județul Timiș; Foeni, județul Timiș; Jimbolia, județul Timiș - feroviar (cu excepția traficului de marfă).

În plus, pe perioada stării de urgență se interzice sau se suspendă exportul precum și activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul unor produse agroalimentare precum grâu, orz, porumb, orez făină, boabe de soia, semințe de floarea-soarelui, ulei de semințe de floarea-soarelui, de șofrănaș sau de semințe de bumbac zahăr, produse de brutărie, de patiserie și biscuiți, paste uscate din făină.

Conform prevederilor Ordonanței militare nr. 8 activitățile serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private, se vor desfășura în continuare. În ceea ce privește personalul angajat al acestor centre Ordonanța militară prevede măsura izolării preventive la locul de muncă pentru o perioadă de 14 zile, aceasta fiind urmată de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu. Important de menționat este că refuzul izolării preventive la locul de muncă atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz.

De asemenea, ordonanța prevede faptul că pe perioada stării de urgență se suspendă procedurile de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul energetic național, indiferent de forma de proprietate a acestora.

Nu în ultimul rând, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare își pot prelungi programul de funcționare în funcție de necesități în zilele de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare sărbătorii pascale.